29 Μαρτίου 2011

Ευ-αγγελία



Σ΄ένα μοναστήρι ένας νέος μοναχός είδε κάποιον φιλοξενούμενο να κλέβει από τις καλύβες των Πατέρων τρόφιμα (παξιμάδια, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο έβρισκε...) και αποφάσισε να πάει στο γέροντά του και να του το πει. Ο Γέροντας τον συμβούλευσε να κάνει προσευχή γι αυτόν και να μην τον καταγγείλει, ώστε να φωτιστεί και να σταματήσει την κλεψιά.
Ο νεαρός όμως δεν ήθελε να τον αφήσει να κλέβει και αποφάσισε να τον καταγγείλει. Αφού ο γέροντας τον είδε αποφασισμένο, του πρότεινε να κάνουν μαζί λοιπόν προσευχή και μετά να πάει για την καταγγελία.
Όταν γονάτισαν και ξεκίνησαν το "Πάτερ ημών" και έφτασαν στο σημείο: "...άφες ημίν τα οφειλήματα ημών..." ο Γέροντας είπε: "...και μην αφήνεις τα αμαρτήματά μας, γιατί κι εμείς δεν αφήνουμε τα αμαρτήματα των αδελφών που μας οφείλουν...".
"Πάτερ, δεν είναι έτσι το πάτερ ημών" του λέει ο νεαρός μοναχός!
"Εφόσον θα καταγγείλεις τον αδελφό σου, αυτό το Πάτερ ημών θα πούμε"


Όταν συγχωρούμε πλούσια κάθε άνθρωπο που μας έβλαψε, θα έχουμε και το θάρρος να ζητήσουμε την αιώνια συγγνώμη μας. Αμήν. 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ΤΟΜΟΣ Α'" ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΙΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To λιοντάρι που νόμιζε πως ήταν πρόβατο

Μέσα στο πυκνό δάσος ζούσε μια λιονταρίνα με τον σκύμνο της (το λιονταράκι της). Πείνασαν όμως και η λιονταρίνα με το μικρό της βγήκαν σε αν...