14 Ιουνίου 2011

Πραγματικός πλούτος

Ένας πλούσιος επιχειρηματίας απολάμβανε τις καλοκαιριάτικες διακοπές σ' ένα ήσυχο νησί. Μια μέρα δίπλα του έδεσε μια μικρή ψαρόβαρκα με έναν ψαρά, γεμάτη με μεγάλα ψάρια.
«Καλή ψαριά», είπε στον ψαρά. «Πόση ώρα τα ψάρευες;». «Πολύ λίγο» απάντησε ο ψαράς. «Τότε γιατί δεν έμεινες λίγο παραπάνω να πιάσεις περισσότερα ψάρια:» ρώτησε ο πλούσιος. Ο ψαράς τον κοίταξε καλά-καλά και του απάντησε:
«Το βράδυ κοιμάμαι όσο θέλω. Το πρωί ψαρεύω λίγο, γυρνάω στο σπίτι μου, τρώω με τη γυναίκα μου και με τα παιδιά μου και ξεκουράζομαι για λίγο. Το απόγευμα επισκέπτομαι φίλους και έτσι όλη η μέρα μου είναι γεμάτη»
Ο πλούσιος χαμογέλασε και του είπε: «Έχω μια από τις πιο φημισμένες επιχειρήσεις και μπορώ να σε βοηθήσω να γίνεις πολύ πλούσιος. Αν διαθέσεις παραπάνω χρόνο στο ψάρεμα, θα μπορέσεις να αφήσεις αυτή τη βάρκα και θα αγοράσεις ένα καΐκι, μετά κι άλλα, κι άλλα.... Στη συνέχεια, αντί να πουλάς τα ψάρια σου σε εμπόρους, θα τα πουλάς κατευθείαν στην αγορά, κρατώντας εσύ το ποσοστό του εμπορικού κέρδους, θ' ανοίξεις μια δική σου μονάδα επεξεργασίας ψαριών και θα γίνεις ένας σεβαστός επιχειρηματίας, θ' αφήσεις αυτό το χωριουδάκι και θα μετακομίσεις με την οικογένειά σου στην πρωτεύουσα.».
«Και μετά;» ρώτησε ο ψαράς...
Ο επιχειρηματίας γέλασε με την ψυχή του. «Αυτό είναι το καλύτερο μέρος της υπόθεσης! Στην κατάλληλη στιγμή, πουλάς όλη την επιχείρησή σου και γίνεσαι εκατομμυριούχος!».
«Εκατομμυριούχος!» σιγοψιθύρισε ο ψαράς.
«Τότε, μπορείς άνετα να αποσυρθείς σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι. Θα κοιμάσαι όσο θέλεις, θα ψαρεύεις λίγο το πρωί, θα επιστρέφεις στο σπίτι σου, θα περνάς τις ώρες σου με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου, μετά το φαγητό θα ξεκουράζεσαι για λίγο και το απόγευμα θα επισκέπτεσαι τους φίλους σου.... Φαντάζεσαι λοιπόν, πόσο ωραία θα γίνει η ζωή σου, όταν θα είσαι εκατομμυριούχος;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To λιοντάρι που νόμιζε πως ήταν πρόβατο

Μέσα στο πυκνό δάσος ζούσε μια λιονταρίνα με τον σκύμνο της (το λιονταράκι της). Πείνασαν όμως και η λιονταρίνα με το μικρό της βγήκαν σε αν...